Peerby - Lenen van elkaar

peerby lenen ontmoeten
Source: peerby.nl
Peerby is een online platform waarvoor je je kan opgeven en hiermee spullen kunt lenen en uitlenen aan mensen uit jouw buurt. De bedoeling hiermee is om mensen dichter bij elkaar te brengen, maar ook om de ecologische voetafdruk kleiner te maken. Niet ieder huishouden hoeft bijvoorbeeld te beschikken over een tegelsnijder. Als je deze kan lenen van je buurman op een moment dat hij hem niet nodig heeft, is dat natuurlijk enorm handig!

Hieronder heb ik een link geplaatst van een TV-item over Peerby:
http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1413378
(Vanaf 01:45)

Peerby app

Er is nu ook een Peerby app te downloaden waardoor het lenen en uitlenen nog makkelijker is geworden. Ik heb een soort Peerby met mijn moeder: Mijn vader had heel veel verschillende klusmachines en die kunnen wij nu vaak lenen. Wanneer er iets stuk gaat, laten we het maken, of kopen wij een nieuw apparaat voor mijn moeder. Op dit moment betekent dit dat er gebruik gemaakt wordt van apparatuur door drie huishoudens: Die van mijn moeder, mijn broer en mij. Ideaal vind ik dat! Ik hoef niet veel geld uit te geven voor een apparaat dat ik maar een keer per jaar gebruik en bovendien de ruimte niet voor heb om het op te slaan. In plaats daarvan kan ik het zonder problemen van mijn moeder lenen.

Uitlenen van spullen

Ik ben zelf niet zo van het uitlenen van mijn spullen, omdat ik er veel slechte ervaringen mee heb. Je krijgt spullen kapot of vies terug, ik durf dus niet meer zo snel iets uit te lenen. Het idee van Peerby is natuurlijk dat je alles in oorspronkelijke staat terugbrengt. Dat begrijp ik maar al te goed, maar ik heb er best wel moeite mee om spullen uit te lenen. Hoe sta jij daar tegenover? En heb jij Peerby al eens geprobeerd? Ik vind het eigenlijk een supergoed idee, want ik ben juist VOOR het delen van spullen. (Als het maar niet mijn spullen zijn?) Natuurlijk heb ik direct de proef op de som genomen en heb ik de app gratis gedownload (zowel in de apple store als google play store beschikbaar) om te kijken of er ├╝berhaupt wel mensen in mijn buurt zijn die zich hebben aangemeld voor Peerby. En wat bleek? Wel 53.000 mensen waren al actief in mijn buurt (in mijn stad, eerder) en daar kon ik mee gaan lenen en uitlenen! Dat vind ik een supergroot aantal, ik werd er direct enthousiast van.

Het is een geweldig concept, maar ik heb nog niks uitgeleend. Ik ben al wel over mijn eerste angsten heen: Ik heb gereageerd op leenvragen, maar aangezien ik geen betonmolen heb en niet weet hoe ik een zonnepaneel moet aansluiten, heb ik helaas niet kunnen helpen. Door hierop te reageren, weten anderen ook meteen waar ze aan toe zijn. Zodra ik zo ver ben gekomen dat ik iets heb uitgeleend, zal ik mijn ervaring zeker met jullie delen!

Vertel eens: Hoe sta jij tegenover lenen? Leen jij regelmatig spullen of leen jij wel eens iets uit?

Labels: , ,