Parade (Optocht)

carnaval optocht roosendaal 2013 mrsstilletto
Optocht 2013
Ik hoorde eens een grappig verhaal dat iemand van boven de rivieren op het station aan een bekende van mij had gevraagd: "Meneer, wanneer begint hier de parade?" Waarop hij antwoordde: "Dat noemen wij hier gewoon de optocht hoor".
Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg. Hoewel, tijdens carnaval doen we zelf toch ook een beetje anders. Leutig zoals dat heet. En als je van 'boven de rivieren' komt, dan heb je natuurlijk ook geen flauw benul hoe dat nu zit, carnaval. Carnaval heeft natuurlijk een zeer rijke geschiedenis, dat samenhangt met religie. Tegenwoordig is niet voor iedereen de religieuze achtergrond meer een belangrijk onderdeel, maar is het meer een soort van escapisme. Even heel wat anders aan je hoofd. En vooral: Even heel veel plezier met elkaar hebben.

Ieder dorp of stadje krijgt voor deze gelegenheid een andere naam. Allemaal in het dialect net zoals het motto waar men die carnaval naar leeft. Ons motto is dit jaar: 'T is Sirrekus.
Vandaag is bij ons de parade (oftewel: de optocht!) in de stad en ik ben daarom al vanaf vroeg in de middag de hort op, drankjes aan het drinken en de wagens aan het bewonderen. Dit jaar loop ik niet mee in de optocht. Het was vorig jaar een erg leuke ervaring, maar daar wilde ik het voorlopig bij houden. Dus voor iedereen om in de stemming te komen voor carnaval, verwijs ik naar mijn eerdere blogberichten vol liedjes. Ik zie dat ze het niet meer allemaal doen, maar soit. Daar haal ik deze keer mijn schouders over op, want ja, ik heb belangrijkere dingen aan mijn hoofd nu: Het is carnaval!

Ga jij ook carnaval vieren?

Morgen om 18:50 uur komt ons stadje op tv op Nederland 2 met de optocht. Kijk jij ook?

Labels: