Kerstmarkt in Düsseldorf met pretzel-pret

kerstmarkt düsseldorf altstadt
Kerstmarkt in Altstadt Düsseldorf
*This post is in Dutch. For translation, please use the translate button on the right. (Under my tweets) *

Vorig weekend was ik op de Kerstmarkt in Düsseldorf. Voor €25 reden wij heen en terug met de bus en kregen we een retourkaartje voor de metro. Ik was nog nooit in Düsseldorf geweest, of ooit op een ‘echte’ kerstmarkt geweest, dus ik was erg benieuwd. Vandaag dan mijn verslag en vier geluksmomentjes ineen. Lezen jullie gezellig mee?

Bij aankomst bleken we niet zo goed te weten waar we naartoe moesten. Mijn vriendin en ik hadden vrij spontaan de beslissing genomen om te vertrekken en we hadden ons ook niet erg goed ingelezen. Natuurlijk kwamen de traveltips voor Düsseldorf voornamelijk online op de dag dat we er waren. Hoe dan ook niet getreurd dachten wij: We vinden onze weg wel!
 

Drukte en Primark

Het was enorm druk, dus vaak was het schuifelend van de ene straat of markt naar de andere. Dit betekende dat er enorm veel opstoppingen waren en zelfs een bottleneck op een gegeven moment, waar wij omheen zijn gelopen omdat de mensen muurvast stonden. De binnenstad lag ook helemaal open, dus overal waren wegwerkzaamheden waardoor we weinig sfeer meekregen van de stad. We gingen wat warenhuizen binnen waar ik alleen mocht kijken en niks kopen (ik zag ook helemaal niks van mijn gading, dat scheelt!) en kochten koffie bij de Starbucks. Dankzij het snelle doorkijken van de stad wisten we ongeveer waar we alles konden vinden, dat is altijd prettig voor de plaatsbepaling. Ook kwamen we de Primark tegen welke net geopend was in Düsseldorf. Het was er zo druk dat men dranghekken had geplaatst en je als in een Efteling-systeem naar binnen mocht. We gingen eerst heel lief in de rij staan want mijn vriendin wilde graag gaan kijken, maar toen we de hoek om geleid werden en zagen hoe lang we nog moesten wachten, zijn we snel de rij uitgestapt. Vanaf achter de winkel moesten we al in de rij staan! We zijn natuurlijk niet helemaal gek. Als je echt naar de Primark wilt gaan, dan maar in Rotterdam. Het is echt gekkenhuis in de Primark van Düsseldorf.


Kerstmarkt

Maar! Daar waren de Kerstmarkten dan! Na het doorkijken van verschillende warenhuizen en
winkelcentra kwamen we dan toch een paar keer op Kerstmarktjes terecht. Düsseldorf heeft haar Kerstmarkten verspreid over de stad liggen, waardoor niet alles op één plein plaatsvind. Je vindt er allerlei soorten stalletjes maar vooral veel stalletjes waar je wat kunt eten of drinken. Zoals glühwein, gravad lax, crêpes en nog meer drank. Natuurlijk zijn er ook andere stalletjes, met kerstmisachtige hebbedingetjes.
Ik vond persoonlijk de Altstadt het meest sfeervol. Vanwege de gebouwen, de lichtjes en de stalletjes die ze daar hebben komt dat het dichtst bij een goede kerstsfeer. Vlakbij de rivier staat ook nog een reuzenrad waarmee je een prima uitzicht over de stad hebt.


Pretzel-pret en de slappe lach

We deden ons tegoed aan een lekkere ‘bretzel’ en begonnen de lol van alles in te zien. We waren al op sinds 6 uur ’s ochtends en bedachten dat zulke pretzels leuke foto’s kunnen opleveren. Waarop ik zei: “Wat een pretzel-pret! We hebben zo’n pret…. zels.” We lagen vervolgens in een deuk. Persoonlijk vond ik het ook wel één van mijn betere woordgrappen. Hoe flauw ook.
De slappe lach hebben met vriendinnen is natuurlijk onbetaalbaar. Je weet soms mijn god niet meer wat de trigger was, maar alles wat erna komt is zo grappig dat je dubbel ligt van het lachen.

Glühwein

Zeker met deze kou is het fijn om glühwein te kunnen drinken. Een warme wijn, mij hoor je niet klagen! Om de feestvreugde te verhogen hoor je zoiets natuurlijk op de Kerstmarkt te drinken, als je er toch bent. Wij dronken onze glühwein op de Schadowplatz. Je kunt kiezen uit witte en rode glühwein. Ik zou voor de rode kiezen, de witte vond ik voornamelijk erg warme, normale witte wijn. Niet zo lekker. Rode glühwein is natuurlijk bijzonderder , met extra kruiden erin en wel erg Chrismassy. Wij dronken dan ook een lekker rode glühwein tussen de mensen. Ook om thuis in de Kerstsfeer te komen kan je lekkere glühwein drinken.

Vreemde uitspraken

Als je dan tussen zo veel toeristen loopt kom je rare types tegen (een vrouw had zwarte kerstbomen in haar opgeschoren haar laten verven) die soms ook rare dingen zeggen. Zo kwam ik een vreemde jongen tegen terwijl ik lekker een crêpe stond te peuzelen. Hij zei: “Ik word chagrijnig van al die Duitsers”. Ik heb ik weet niet hoe lang in een deuk gelegen. Waarom ga je dan naar Düsseldorf toe? Dacht je dat je daar geen Duitsers tegen zou komen? Hemel, wat heb je toch een rare mensen…! Maar wat ben ik blij dat er vreemde uitspraken gedaan worden, die kleuren de dag toch net iets mooier!

Denk je dat de Kerstmarkt in Düsseldorf wat voor jou is?


glühwein schadowplatz dusseldorf mrsstilletto
Glühwein op de Schadowplatz
 

Labels: , , , , , , , , ,