Het Groot Dictee der Nederlandse Taal

Nog één avond en dan is het weer zo ver: Het Groot Dictee der Nederlandse Taal. Klinkt dat suf? Dat is het helemaal niet. Bloggers zouden juist en masse moeten meedoen! Nu beweer ik niet dat ik vrij ben van spellingsfouten of stijlfouten in mijn schrijfstijl. Nee, helaas ben ik dat niet. Maar er is altijd ruimte ter verbetering. En waar kan je beter je kennis van de Nederlandse taal etaleren of zelfs toetsen, dan bij Het Groot Dictee der Nederlandse Taal?

Kees van Kooten

De tekst is dit jaar van Kees van Kooten wie heel treffend bij De Wereld Draait Door vertelde over stijl- en spellingsfouten in kranten, magazines en andere vormen van het geschreven woord. Ik heb dubbel gelegen en hij heeft gelijk. Pijnlijke fouten worden nu eenmaal dagelijks gemaakt, in kranten maar ook op blogs (ik zie ze!). Tenenkrommend als je weet hoe het moet, maar zoals ik al zei: Soms weet je niet hoe het moet en valt het je niet eens op. Ook ik val soms in die categorie.
Daarom zit ik morgenavond weer klaar om mijn kennis te toetsen bij Het Groot Dictee der Nederlandse Taal. Met een schrijfblok en een werkende pen start ik het dictee om 21:30 uur. Het dictee is te zien op Nederland 1.

Ik stel voor om het aantal fouten met elkaar te delen! Doe jij ook mee?Kan je de video niet zien? Klik dan hier: http://youtu.be/VV2diw3OokI


Update/score:


Ik had een totaal van 27 fouten (spelling en taal).
Er werden gemiddeld 30 fouten gemaakt in dit dictee.
BN'ers: gemiddeld 40 fouten
BV'ers: gemiddeld 31 fouten (Die Vlamingen zijn veel beter in taal!)
Winnaars Volkskrant: gemiddeld 27 fouten
Winnaars De Morgen: gemiddeld 26,5 fouten

De winnaar van het Groot Dictee van 2013 kwam uit Vlaanderen en had slechts 13 (!!!!) fouten: 7 spelfouten en 6 taalfouten.

De fouten haalde ik uit mijn dictee door een oldskool rode pen te gebruiken. Lekker als een juf strepen (hoewel elke streep pijn deed hoor!). Ik ben nog behoorlijk tevreden over het aantal fouten dat ik heb gemaakt. Uiteraard blijft er ruimte voor verbetering, maar ik ben blij dat ik onder het gemiddelde bleef!

Hoeveel fouten had jij?

Labels: ,