Haiyan

Lieve vrienden van ons zitten in Vietnam en toen we hoorden dat de verschrikkelijke tyfoon Haiyan van de Filipijnen door raasde naar Vietnam hielden we ons hart vast. We stuurden berichten om ze te informeren en te vertellen dat ze goed het nieuws in de gaten moesten houden en vooral zichzelf veilig moesten stellen.
Gelukkig kregen we berichtjes terug dat ze het al gezien hadden en dat ze zouden oppassen.

Een dag later zag ik op Facebook dat ze naar veiliger gebied waren gegaan en hield ik het nieuws nauwlettend in de gaten. De beelden en berichten van de Filipijnen werden steeds erger en ik werd ongeruster. Gelukkig had de regering heel Vietnam in mate van paraatheid gesteld en moest iedereen een veilig onderkomen zoeken (krijgen) en waren grote gedeeltes geëvacueerd.
Onze vrienden verbleven met hun eenjarige dochtertje in een veiliger gebied en moesten daarna alleen nog maar afwachten.
Ik heb een rijke fantasie en haal me dan allerlei ellende in het hoofd en ik hoopte alleen maar dat er niets gevaarlijks zou gebeuren en dat er geen hysterie uit zou barsten.
Vanochtend (11 november) kregen we het verlossende nieuws: Zij waren alle drie in orde! De tyfoon was afgezwakt tot een tropische storm. Er was flinke wind geweest en het had gehoosd maar ze waren allemaal oké en gingen nu de tropische storm voorbij was, op weg naar het zuiden van Vietnam.
Pfieuw. Opgelucht adem halen en weer kunnen slapen 's nachts. Wat ben ik dan toch blij met dingen als internet en mobiele telefoons anders had ik me nu nog afgevraagd hoe het ze zou vergaan. Niets is zo verschrikkelijk als geen contact kunnen krijgen met mensen in een getroffen gebied. Ik kan me niet voorstellen hoe mensen die familie en vrienden in de Filipijnen hebben, zich op dit moment voelen nu alles nog zo onzeker is. Ik wens ze heel veel sterkte toe. De mensen daar, die zo veel kwijt zijn en de mensen thuis die in het ongewisse leven.

De gevolgen op de Filipijnen zijn gigantisch, hulp komt maar langzaam op gang. Het dodental wordt terwijl ik dit schrijf verwacht op duizenden uit te komen. Het gironummer 555 is inmiddels geopend om hulp te kunnen bieden.

Labels: ,