Recyclen? Wat is dat?

Daar begint het gedonder al bij Dag 2 van No Impact Week... In Parijs recyclen ze niet. Ik geloof dat het vrij normaal is, want volgens mij gebeurt het ook niet in grote mate in grote steden in Nederland zoals Amsterdam en Rotterdam, maar ik vind het maar zwaar klote. Toen we aankwamen en de aardige man van het appartement ons vertelde: "here are the bins, we don't recycle, it's not possible", was ik een beetje in mijn wiek geschoten. Hoezo geen recycling?

Mijn nicht woont ook rond Parijs en die recyclet wel! Ja, daar wel dus, in het rustige dorpje onder de rook van Parijs. Hier in de straat achter de Champs-Elysées doen ze niet mee (en dat rijmt). Met andere woorden: plastic, blik, groenteafval, papier en zelfs glas gaan allemaal tegelijk in dezelfde container. Minpuntje van deze dag is dus al om te beginnen dat ik sowieso niet kan recyclen. Daarnaast is het me niet zo goed vergaan. Ik heb nogal wat etenswaren hier liggen die verpakt zijn en je zult zien dat alles deze ochtend is opgemaakt. Dus een lege jampot (die kan ik nog omspoelen maar terug meeverhuizen, dat ga ik - sorry megagroene mensen - niet doen), een pak appelsap, theedoosje, plastic van het brood (dat ga ik wel hergebruiken voor andere etenswaren) een blik tonijn en een fles port bijvoorbeeld. Ik heb er natuurlijk wel naar gekeken dat ik geen extra vuilis zou maken, maar jeetje mina, hoe meer ik erover nadenk hoe voller het aanrecht komt te liggen met spullen die ergens omheen hebben gezeten. Al die verpakkingszooi, wat irritant! Hoewel ik moet zeggen dat het net zo erg is in Nederland natuurlijk. Wij gaan nu voor de laatste week alles opmaken wat we nog hadden liggen in het appartement en dat is nogal wat en dus blijft de hoop met vuilnis helaas alleen maar groeien. Want. Alles. Is. Verpakt. Ik zal eens gaan kijken hoe ik dat straks in Nederland anders kan gaan aanpakken (groente bij de markt, kan ik hier ook doen, dat is de uitdaging niet maar de margarine e.d. wel).
Ik koop gelukkig verder nooit koffie of thee voor onderweg en als ik dat zou doen dan heb ik daar thermosflessen en thermosbekers voor. Wel hebben we vanaf deze week geen Pass Navigo (een abonnement voor het openbaar vervoer wat je per maand of volle week kunt ophogen) meer waardoor ik kaartjes voor de metro moet betalen. En ook deze losse kaartjes gaan per enkele reis op. Je kunt niks met die krengen doen, je hebt niet eens ruimte om er iets op te schrijven dus als kladpapiertje kan je ze niet gebruiken. Waar ze wel dienst voor doen of hebben gedaan? Boekenlegger.

In Nederland ga ik zeker beter op het onderwerp 'afval' letten. Zijn er meer mensen die last hebben van veel afvalproductie? En als je in het buitenland bent waar ze niet recyclen, krimp je dan ook een beetje ineen iedere keer dat je ALLES wat er is aan afval in één bak gooit?

Labels: , , , , , ,