No Impact Week - Dag 1

Het gekke van No Impact Week is dat ik direct vanaf het begin het idee heb dat dit voor stadsmensen geschreven is.
En met deze omschrijving zal ik me vast niet zeer geliefd maken. Er zijn te veel dingen die voor de hand liggen die vaak niet voorkomen in grotere steden. Zoals afval scheiden. Of iets wat juist heel makkelijk is te doen in bijvoorbeeld Amsterdam: het openbaar vervoer nemen. Buiten grote steden is het bijna onmogelijk om op je werk te komen zonder openbaar vervoer. Ik woon wel in een stad(je) maar bijvoorbeeld openbaar vervoer is slecht geregeld. Erg jammer dus dat er slechts gefocused is op de grote steden. En dus noem ik het een praktisch epistel voor Amsterdammers. Dat ik nu weer even lekker over één kam scheer, tsja... dat doe ik wel eens zomaar.

Regel 1 van dag 1: Een lijst van dingen maken die ik "moet" aanschaffen? Ik moet vrijwel nooit iets kopen, althans, niets buiten een van mijn eerste levensbehoeften eten. Ik 'wil' best een tijdschrift kopen maar doe ook dat zelden. Dus mijn lijst is kort. Ik heb een grote, dikke krijg-tv (ik heb nog nooit een tv gekocht) die nu regelmatig uitvalt, zelfs met een paar rake klappen is het niet verholpen. Nu zouden we toch 'eens' moeten gaan kijken voor een heuse nieuwe tv. Maar moeten? Neuh, de noodzaak zal zich pas echt aandoen als het ding besluit helemaal niets meer te doen. Dat moment is nog niet aangebroken.
Ik heb al vijf maanden een verlanglijst bij Bol.com, die staat er volgende week ook nog wel. Dus mijn lijst is: 0,0. Stap 1: CHECK!
Stap 2 is ook makkelijk, hoewel ik het wel wat verspilling van zakjes vind. Zelf ben ik totaal niet inventief en al helemaal niet met koorts dus het afval opschrijven was een beter idee geweest, maar dat heb ik dus niet gedaan. Wel alles gescheiden, wat ik altijd doe. Stap 2: CHECK!
Stap 3: Nee, ik ga niets nieuws kopen. Relax, ik heb het vaak al te druk met werken en als ik dan na een heel lange dag thuis kom, kan ik geen computer meer zien en zijn alle winkels inmiddels gesloten. Bovendien: ik ben ziek thuis en zie mezelf voorlopig niet echt buiten komen (ik moet daarom ook mijn lieve vriend bedanken die al het afval apart heeft gehouden voor mij) dus misschien kan ik veel slapen, boeken lezen en tv kijken...
Het moeilijkst aan minder kopen (stap 4)? Zie hierboven.
Stap 5 is de enquete die ik al van tevoren had ingevuld. De enquete gaf me wel het gevoel toen ik hem invulde, dat het een pittige week zou gaan worden. Zo kwam er een vraag over tv kijken, ik kijk helemaal niet zo veel maar elke dag het nieuws vind ik wel prettig. Internet gebruik ik ook dagelijks, alsmede mijn mobiele telefoon. Oh jee, wat kunnen we nog verwachten?

PS Ik vind overigens de suggesties en tips handig, zoals Koop op Marktplaats etc. Waarom niet? Ik vind het jammer dat het soms nog zo'n stoffig imago heeft. Ik doe het ook! De enige dingen die ik nieuw gekocht heb op de benedenverdieping zijn mijn tvmeubeltje en eetkamerstoelen. De rest is gekregen of tweedehands gekocht. En ik vind het leuk zoals het er uit ziet!

Labels: , , , , ,