Going Green - Part une

Na het lezen van Veggie in Pumps meer dan een half jaar geleden was mijn interesse gewekt voor het ‘groene leven’. Daar wilde ik meer van weten. Dankzij Lisette Kreischer werd ik enthousiast over duurzaamheid, zonder een grijze wollen sokken imago. Dat imago moet ecologisch nog steeds van zich afschudden maar dankzij haar benadering als ecofabulous klonk het al een stuk meer van deze tijd en minder hippie/geitenwollensok.


Ik wil ook!

Ik wilde ook groener, duurzamer en vooral bewuster bezig zijn. Mijn verleden ligt er ook deels: ik ben immers opgegroeid op een klein dorp en ben bekend met het fenomeen boerderij, kippen, koeien, schapen en volkstuintjes. Hell we hadden zelfs vroeger een eigen volkstuin waarin mijn vader verschillende groente en fruit verbouwde. Heel normaal, want onze buren hadden dat ook en zo meer mensen van het dorp. Mijn beste vriendin had kippen in de tuin en we waren dus allemaal lichtelijk ‘zelfvoorzienend’ bezig.

Zelfvoorzienend leven

Na het boek Veggie in pumps ging ik ook lezen in andere boeken over zelfvoorzienend leven (zo ver zal het nooit komen, maar je kunt je maar laten informeren) en was ik geïnteresseerd in dingen die met ecologisch en groen te maken hadden. En zo besloot ik ook jullie inmiddels op de hoogte te brengen van mijn proces in ‘going green’. Ik doe namelijk wel mijn best om meer over processen na te denken, om te proberen zo min mogelijk co2 te produceren en te ‘consuminderen’, maar ben wel eerlijk: ik ben nu eenmaal een vleeseter. Hoe dan ook wil ik met een open mind in mijn project stappen. Het gaat immers om bewustwording!

Duurzame dingen doen

Dit zijn de dingen die ik inmiddels al gedaan heb:
Spullen ingekocht om mijn huis energiezuiniger te maken: Meer tochtstrips en warmtekaatsende (hoe heet het ook alweer) folie voor achter de verwarming. Nu nog in gebruik nemen.
Gloeilampen vervangen voor spaarlampen. Dit had ik al gedaan, maar ik heb er nog her en der toegevoegd.
• Verder kijk ik tegenwoordig goed naar de herkomst van de groente die ik koop in de supermarkt. Is het groente die afkomstig is uit een land die hier te ver vandaan ligt? Jammer maar helaas, dan koop ik het niet. Deze groente is namelijk niet goed! Waarom niet? De groente moet uiteindelijk van het land van herkomst naar Nederland toe komen. Dit transport zorgt voor extra uitstoot en dus… niet goed!
• Recentelijker heb ik 4 solarlampen voor in de achtertuin gekocht. Deze tuinlampen vangen de zonnestralen via een collector op en worden hierdoor opgeladen. Ze verbruiken sowieso niet veel van de zonne-energie omdat de lampen voorzien zijn van LED-lampen. Geen ouderwetse gloeilampen dus want die verbruiken veel energie. De zonne-energie die nu dus gegenereerd word, word ook zo goed en bewust mogelijk gebruikt. Ze zijn dus veel duurzamer!

Groente verbouwen

Inmiddels is er ook al sprake van een aankoop van een kas. Mijn vader is hem afgelopen weekend komen afleveren zodat ik mijn eigen groente kan gaan kweken. Hij heeft hier veel verstand van omdat hij in het verleden ook al eigen grond had waarop hij verbouwde. Ik zie mijn moeder nog kijken toen ik vertelde dat ik mijn eigen groente wilde gaan verbouwen. Ik dacht werkelijk waar dat ze het loodje zou gaan leggen. Toen ik klein was, was ik totaal niet geïnteresseerd in werken in de tuin. Ik bleef er het liefst zo ver mogelijk vandaan. Als mijn vader om assistentie vroeg, zorgde ik dat ik uit zijn gezichtsveld was verdwenen. Mijn broer daarentegen was een fervent helpende hand in de tuin. Hij hielp mijn vader met de gewone achtertuin en met de volkstuin: omspitten, water geven, onkruid wieden... alles. En ik? Ik zat op de schommel of speelde dat ik een keuken had en bakte modderkoekjes. Ik begrijp best dat mijn moeder van haar geloof viel toen ik vertelde dat ik zelf ging kweken maar mijn vaders expressie deed het hem uiteindelijk. Zij is sceptisch, maar hij gelooft er wel in en mijn vriend zei: als jij iets echt wilt, dan kan je het heel goed en weet ik dat je slaagt.

En dus, lieve menschen: ik ga groente kweken! Ik kan het natuurlijk niet hebben dat mijn moeder straks zegt:
ik zei het toch...!
;) Ik neem de uitdaging aan!
Ik hou jullie op de hoogte van alle ontwikkelingen in ecologisch-land.

To be continued...Boek: Veggie in Pumps – gids voor een ecofabulous leven. Auteur: L. Kreischer en M. van der Lande. Uitgeverij: Artemis & Co. ISBN:9047200462.

Labels: , , , , , ,